EFEKTY REALIZACJI POPŻ PODPROGRAM 2017

 (link otworzy duże zdjęcie)

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Harasiukach przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    - warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

    - mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    - cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    - tłuszcze (olej rzepakowy),
    - dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
    - skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    - mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 855 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Harasiuki.
  4. Ośrodek Pomocy Społecznej w Harasiukach wydał osobom potrzebującym:
    37,4731  ton żywności;
    7 559  paczek żywnościowych;
  5. W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    1) racjonalne planowanie zakupów i wykorzystania produktów spożywczych,  ogólne zasady prawidłowego żywienia dla 24 uczestników,
    2) zdrowie na talerzu dla 43 uczestników.

Pracownicy Ośrodka przeprowadzili dodatkowo 4 spotkania informacyjno - edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia dla 80 osób.

Opublikowano: 31 lipca 2018 15:10

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 269

Gmina Harasiuki

Realizacja: IDcom-jst.pl